EKTEPAKT OG SAMBOERKONTRAKT – HVORFOR BØR DERE HA DET PÅ PLASS?
Når to mennesker deler liv og økonomi, er det klokt å ha klare avtaler. En ektepakt eller samboerkontrakt kan gi forutsigbarhet, trygghet og bidra til å unngå konflikter – både under forholdet og ved et eventuelt brudd. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen mellom de to avtalene, og hvorfor det kan være lurt å få juridisk hjelp til å få det riktig fra start.
Å regulere de økonomiske forholdene i et samliv er avgjørende for å skape trygghet og forutsigbarhet – både under forholdet og dersom det skulle ta slutt. Enten man er gift eller samboer, kan en godt utformet avtale forhindre konflikter og sikre begge parters rettigheter. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen mellom ektepakt og samboerkontrakt, og hvorfor det kan være lurt å få juridisk hjelp til å opprette en slik avtale.
Samboerkontrakt – for par som bor sammen uten å være gift
Samboere har ikke de samme rettighetene som ektefeller etter loven. Uten en skriftlig avtale kan det derfor oppstå usikkerhet om hvem som eier hva, og hvordan eiendeler og gjeld skal fordeles ved et samlivsbrudd. Dersom en av partene dør vil samboerkontrakten si hva avdøde etterlot seg, og bidra til klarhet i arveoppgjøret som må gjennomføres. Ofte vil samboere også være i behov av et testament for å regulere fordelingen ved død.
En samboerkontrakt bør som et minimum inneholde:
Hvem som eier hvilke eiendeler
Fordeling av gjeld og felles utgifter
Avklaringer om felles bolig, bil og andre større verdier
Hva som skal skje ved brudd
Det finnes ingen formelle krav til hvordan en samboerkontrakt skal utformes, men det anbefales sterkt at den er skriftlig og signert av begge parter.
Ektepakt – for ektefeller som ønsker å avtale særeie eller annen formuesordning
For ektefeller reguleres formuesforholdene av ekteskapsloven. Hovedregelen er at ektefellenes samlede formue deles likt ved skilsmisse, med mindre det kan dokumenteres et skjevdelingskrav eller det foreligger en gyldig avtale om noe annet – en ektepakt.
En ektepakt er nødvendig dersom:
Dere ønsker å avtale helt eller delvis særeie
Dere vil bestemme hvordan verdier skal fordeles ved skilsmisse eller død
Dere ønsker en sterkere beskyttelse av arv eller gaver
Formkravene for ektepakt er strenge:
Må være skriftlig
Må signeres av begge ektefeller i nærvær av to vitner
Må tinglyses i Ektepaktregisteret for å være gyldig
Hvorfor er dette viktig?
Både samboere og ektefeller står ofte i situasjoner med felles økonomi, bolig og gjeld. Uten en klar avtale kan uenigheter og konflikter oppstå – særlig ved samlivsbrudd eller dødsfall. En godt gjennomarbeidet avtale bidrar til forutsigbarhet og rettferdighet, og gir dere større kontroll over deres økonomiske fremtid.
Når bør man opprette en slik avtale?
Det anbefales å inngå en ektepakt eller samboerkontrakt:
Ved innflytting sammen eller inngåelse av ekteskap
Ved kjøp av bolig eller større verdier
Ved mottak av arv eller gaver
Når det er økonomisk ulikhet mellom partene
Når en eller begge har barn fra tidligere forhold
Juridisk bistand gir trygghet
Det kan være fristende å bruke standardmaler, men slike avtaler dekker ofte ikke alle behov. En advokat med erfaring innen familie- og arverett kan skreddersy en avtale som ivaretar deres interesser og påser at alle aspekter ved deres situasjon er tenkt gjennom.
Trenger du hjelp til å opprette ektepakt eller samboerkontrakt?
Våre advokater bistår par med å utarbeide juridisk holdbare avtaler som sikrer økonomisk trygghet. Ta kontakt for en uforpliktende samtale, eller book time via nettsiden allerede nå.