To barn sitter med ryggen til mellom sine foreldre. Alle kledd i dongeri

Foreldretvist og barnefordeling

Smidig og effektiv konflikthåndtering

Når foreldre står i utfordrende konflikter, kan det å komme raskt til dialog være verdifullt og virke konfliktdempende. Familieadvokatene har høy kompetanse og er spesialister innen barnerett, barnefordeling og foreldretvister.

Hvorfor velge oss?

Barnets beste i fokus: Vi har alltid barnets beste i fokus.

Erfaring: Vi har lang erfaring med alle sider av familierettslig juss. Vi har dyp forståelse av alle aspekter som involverer det å stå i en konflikt i familien. Vi har i vårt arbeid hjulpet mange foreldre med å finne balanserte og funksjonelle løsninger.

Individuell tilnærming: Hver familiesituasjon er ulik. Vi tilpasser alltid prosessen for å imøtekomme de spesifikke behovene til deg og deres familie, slik at vi kan finne skreddersydde løsninger som fungerer for nettopp dere.

Trygghet: Vi forstår at konfliktsituasjoner er følelsesmessig utfordrende på mange plan. Vårt mål er å skape et trygt og støttende miljø i en vanskelig prosess.

“Hvor mye tid barnet skal tilbringe med hver av foreldrene, avhenger av hva som er best for det enkelte barnet.”

Familievernkontoret

Ved et samlivsbrudd eller en skilsmisse der det er felles barn under 16 år, må foreldrene møte til mekling på et familievernkontor. Mange foreldre er enige om barnefordelingen og skriver avtale med eller uten hjelp fra familievernkontoret. Dersom foreldre senere ønsker endringer i forhold til fast bosted og samvær, kan også familievernkontoret bistå.

Foreldreansvar

De aller fleste foreldre har foreldreansvar sammen. Det vil de som regel fortsette å ha også når de går fra hverandre fordi en skilsmisse eller et samlivsbrudd i seg selv ikke endrer status for foreldreansvar.

Foreldreansvar er den rett og plikt foreldre har til å bestemme over barnet i personlige forhold. Ved felles foreldreansvar må foreldre bli enige om navn, trossamfunn, pass, skolevalg (andre enn offentlige skoler) medisinsk behandling, samtykke til medisinske inngrep og det kreves samtykke fra den andre forelderen ved flytting til utlandet.

Dersom man ikke har del i foreldreansvaret, eller man ønsker å ha foreldreansvar alene, kan forelder forsøke å bli enige om dette. Dersom man ikke blir enige vil vi kunne bistå og vurdere om det bør tas ut en stevning til tingretten som kan behandle dette spørsmålet.

Høy konflikt mellom foreldre og samarbeid rundt viktige beslutninger er av de momenter som tillegges vekt ved avgjørelsen av om foreldreansvar skal være felles eller ikke.

Fast bosted eller delt bosted

Ved samlivsbrudd eller skilsmisse, står foreldrene helt fritt til å avtale den ordningen de selv mener er til det beste for deres barn. Barnet har enten fast bosted hos den ene og samvær hos den andre, eller barnet har delt fast bosted.

Bostedsforelderen har rett til å ta beslutninger om barnets dagligliv som valg av barnehage, SFO, fritidsaktiviteter og flytting innenlands. Flytting må varsles senest 3 måneder i forkant og den andre forelderen kan ta til motmæle og kreve at barnet blir boende ved at omsorgen overføres til den som ikke skal flytte.

Har en forelder fast bosted hos seg kan vedkommende alene bestemme i de hverdagslige spørsmålene rundt barnet. Dersom foreldrene har delt bosted innebærer dette at man i fellesskap må bli enige om disse avgjørelsene for barnet.

Barnet kan ha fast bosted hos begge, noe som vanligvis betyr at barnet er like mye hos mor og far. Men det kan også avtales «delt fast bosted med skjev samværfordeling», noe som innebærer at barnet bor mer hos den ene enn hos den andre, men at foreldrene likevel skal tilstrebe at beslutninger tas sammen. Delt fast bosted krever et greit foreldresamarbeid, og at ordningen fungerer for barnet ordningen gjelder. Domstolen er tilbakeholden med å dømme til delt fast bosted, og det er i forarbeidene til barneloven gitt vilkår for dom på delt fast bosted at barnet må være over 7 år, foreldrene bor i nærheten av hverandre og at de samarbeider greit.

Samværsforelder har beslutningsmyndighet de dagene samværet varer, og den som da er bostedsforelder kan i utgangspunktet ikke bestemme over barnet de dagene det er samvær hos den andre. Samværsforelderen, og den som barnet er hos til enhver tid, bestemmer i forhold til mat, påkledning, leggetid, venner, lekser, tilsyn og stell.

Samvær

Barnet har rett til å være sammen med begge foreldrene sine. Dette gjelder enten foreldrene har valgt fast bosted hos den ene forelderen eller delt fast bosted.

Hvor mye tid barnet skal tilbringe med hver av foreldrene, avhenger av hva som er best for det enkelte barnet. Foreldrene kan selv bestemme og avtale hvordan tiden med barna skal fordeles.

De fleste foreldre velger å lage en samværsordning som er forutsigbar i hverdagen. Det bør også avtales en tidsfordeling i ferie, høytider, bursdager og andre merkedager.

Fordeling av tid avtales i en samværsavtale eller foreldresamarbeidsavtale.

Samvær under tilsyn, eller ikke samvær

I enkelte tilfeller kan det være behov for å trygge samvær. Det kan være fordi det ikke har vært samvær på lenge, eller fordi det er fare for rus, psykiatri eller vold. Barneloven gir hjemmel til føre to typer tilsyn under samvær. Det kan være støttet tilsyn eller beskyttet tilsyn. og andre merkedager.

Støttet tilsyn brukes der det for eksempel er utrygg tilknytning mellom en forelder og et barn, og der det kan være behov for noe støtte i forkant av eller i etterkant av samværene. Beskyttet tilsyn brukes der det skal være en person tilstede under hele samværet. Samvær under tilsyn besluttes unntaksvis av retten og skal begrunnes særskilt, vanligvis kun for ett år av gangen. Beskyttet tilsyn gis i maksimalt 16 timer per år, og støttet tilsyn i maksimalt 32 timer per år. og andre merkedager.

Helt unntaksvis skal det ikke være samvær mellom en forelder og et barn. Det kan være flere grunner til at samvær ikke er til et barns beste, herunder kan barnet være traumatisert av vold eller andre alvorlige forhold. Også svært høy konflikt mellom foreldre i mange år, kan i noen helt få tilfeller resultere i at det ikke bør være samvær. Det samme med barn som har nådd en viss alder og som riktig eller uriktig motsetter seg samvær, men der det kan være for sent å forsøke å reparere et forhold mellom en forelder og et barn.

Barnets mening

Både barneloven og Barnekonvensjonenregulerer barns rett til å bli hørt. Når foreldrene eller domstolene skal ta stilling til hvor barnet skal bo etter en skilsmisse skal barnets eget ønske skal i økende grad tas hensyn til i takt med alder og modenhet.

Hva barnet selv mener om samvær og hvor barnet skal bo, tillegges mer vekt jo eldre barnet blir. Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å si sin mening om avgjørelser av stor betydning for barnet. Også yngre barn kan høres i avgjørelser som direkte påvirker dem. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

Foreldre som blir enige om bosted og samvær vil selv lytte til barnets mening. Dersom saken er i rettssystemet vil barnet som regel prate med den sakkyndige hjemme hos mor og far slik at deres mening skal komme frem.

Saken tas til retten

Dersom en barnefordelingssak ikke løses utenrettslig og den tas til retten, følger saken en rettslig prosess som er spesielt tilrettelagt denne typen saker. Sakene skal berammes raskt, og det innkalles til rettsmøte så snart som mulig. I de første rettsmøtene mekles det mellom partene dersom det anses å være hensiktsmessig. Retten oppnevner i de aller fleste tilfeller en sakkyndig psykolog som skal bistå i prosessen. Psykologen gjør et arbeid mellom rettsmøtene og kan høre foreldre, barn og også andre komparenter. Kommer man ikke til enighet etter ett eller flere rettsmøter der den sakkyndige bistår, går saken til hovedforhandling og det blir avsagt dom.

Rettslige prosesser om barnefordeling skal være ryddige og gode. Barnefordelingssaker skal løses ut fra det som til det enkelte barns beste, og er for en stor del styrt av psykologi, der retten og advokatene trenger den rettsoppnevnte sakkyndige for å vurdere barnets i den konkrete sak.

Vi ser ofte at foreldre tvistes om fast bosted, samvær, delt fast bosted – eller de ønsker endring i en løpende ordning som av ulike grunner ikke fungerer. Våre advokater har omfattende erfaring med alle barnerettslige problemstillinger og kan gi verdifulle råd.